O L'ALMANAC DE LA ROQUETIA.
Per dire tot çò de mancar pas dins lo rèire país clapassièr e endacòm mai, una pagina occitana que serà çò que ne faretz.
Nòvas de segur, mas tanben contes de ma grand-la-bòrnia, sornetas de ma tanta Nina de Niana, galejadas e bajocadas, pròsas e poesias, opinion, fòtos o vidèos,...
Acabatz de mandar.
cercle.occitan.max.roqueta@gmail.com

samedi 16 novembre 2013

SECRETS ROQUETIANS

Dins lo numèro 7 das quasèrns de Max Roqueta, Josiana Ubaud nos rementa un passatge de Tota la sabla de la mar. Aqueste escapolon mòstra que Max èra tanben un conoisseire pro fin de la botanica de son ròdol.
S’agís aicí de las fruchas de pivèrn (pistachier térébinthe), que, un còp arrancadas per los aucèls, laissan a lor plaça una gota qu’escandilha dins la lutz, coma una pèrla. Vaquí coma o descriu Max Roqueta, dins son estil inimitable :
« Entre prima e ivèrn se fasiá sa fèsta ambé sa frucha qu’espelissiá verda, per venir roja puòi e puòi, a l’auton, per l’auceliha que se’n fasiá revòbi, blava, d’un blau metallic, que los sonava de luònh. E quand l’aucèl aviá pres la grana color de nuòch finida, perlejava en sa plaça un degot de perosina que reteniá, per se’n faire glòria, los rebats de la lutz. Alara, en la rauba enveirenta de son oulor, la pivèrna, magra e paura, veniá coma reina. E, filha gloriosa de sa beutat, fasiá jogar dins la solelhada tot lo tresòr de sas pèrlas d’argent ».

Avètz aquí dejós una fòto que mòstra, a esquèrra e au mitan, aquelas famosas « pèrlas » de pivèrn :


E Josiana fa remarcar que i pas que Max Roqueta per relevar « un detalh infime, que transforma en pimpalhadura reiala ».
Se volètz faire aquela experiéncia, es simple. Cau senhalar que fonciona sonque ambé lo pivèrn, e pas gaire ambé lo restincle (pistachier lentisque), que lo sembla un pauc.
Vaquí per los destriar :



Pivèrn (una fuòlha terminala)      Restincle (fuòlhas mai estrechas e ges de fuòlha terminala)

Pichòta informacion per acabar : Josiana precisa que « pivèrn » designa lo bartàs, mentre que « pivèrna » designa sa frucha. Semblariá que Max Roqueta aguèsse un pauc confondut los dos, çò que perdonam completament…

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire