O L'ALMANAC DE LA ROQUETIA.
Per dire tot çò de mancar pas dins lo rèire país clapassièr e endacòm mai, una pagina occitana que serà çò que ne faretz.
Nòvas de segur, mas tanben contes de ma grand-la-bòrnia, sornetas de ma tanta Nina de Niana, galejadas e bajocadas, pròsas e poesias, opinion, fòtos o vidèos,...
Acabatz de mandar.
cercle.occitan.max.roqueta@gmail.com

dimanche 1 septembre 2013

Fada de Serrana


   Donarem aquí, en episòdis, la vertat vertadièira sus la formacion de Serrana, responsa a la mai granda impostura intellectuala e scientifica, l'asenada mai bèla que non jamai siaguèsse formulada.
E vaquí çò que ne ditz l'especialista mai bèl de l'endrech, l'Emmascat de la Fada Serranèla.

   Es pas aisit per ieu de vos contar aquela istòria que comença per una confidéncia, enfin la mitat d’una confidéncia.
   Ieu, ieu que vos parle e ben Serrana, Serrana es amorosa de ieu. O sabe dempuòi qu’un jorn d’ivèrn, volguent anar a la bauma de l’ors a l’aplomb de Sant-Joan de Buòja, e un còp lo camin perdut, m’ère trobat a tocar la cima de Serrana, presonièr dau sèrre sens poder montar o davalar.

   Segur Serrana me voliá gardar entre sos braces per la nuòch…

   Alara ne volguère saupre mai sus ela e es coma aquò que me pengère sus son breç, sus sa naissença.
   E aquí siái tombat sus los escriches dels geològs, d’armasis plens de libres que disiàn de causas extraordinàrias a vos far virar lo cap : soslèvament de rocasses coma d’ostaus, fronziment de tot aquò d’un costat cap a l’autre, de l’Orient al Ponent, dau Ròc Blanc al puòg Sant Baudèli, dau Nòrd al Miègjorn, dels sèrres de Sant-Guilhem e Montcalmès fins al puòg de Sant-Lop. E la mar que se seriá retirada, puòi tornar venguda, abans que de se retirar a de bon. Saique un tsunami. (Entre ieu me pensave qu’aquo deviá faire un polit fangàs !) Tot aquò dins un bruch,un tarabastàs d’apocalipsi.
Lor cau perdonar als geològs. Cau saupre qu’un geològ que trapa una falha es coma un enfant que chuca un glacet. E aquí de falhas n’avián trobadas doas. La de Cevenas d’un costat, la de Pirenèus de l’autre, que venon acabar son escorreguda aquí jot lo mas de Justin. Aquò, saique, li faguèt escaufar la cabuçèla…

Primièr çai èran pas los scientifics emai s’i èran estats cossí volètz que se siágan salvats d’aquel tèrratrem e d’aquel rebaladís.

   Non, per nautres Sautaròcs de Sant-Guilhem, de las Lavanhas, d’Agre, de Faissas, de Tourau, de las Tieras, sens doblidar los dau mas de Justin, qu’èran plan postats per lo veire, son las fadas que bastiguèron de nuòch, sens ges de bruch, pacientament, solament pas que jot los lums dau firmament e de la luna, aquela montanha tan bèla, sens desoblidar de l’alinhar amb fòrça aplicacion sul Camin de Sant-Jaume. Dins lo silenci e la patz granda de la nuòch…

E tenèm las pròvas.


l'Emmascat de la Fada Serranèla



De seguir...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire