O L'ALMANAC DE LA ROQUETIA.
Per dire tot çò de mancar pas dins lo rèire país clapassièr e endacòm mai, una pagina occitana que serà çò que ne faretz.
Nòvas de segur, mas tanben contes de ma grand-la-bòrnia, sornetas de ma tanta Nina de Niana, galejadas e bajocadas, pròsas e poesias, opinion, fòtos o vidèos,...
Acabatz de mandar.
cercle.occitan.max.roqueta@gmail.com

mercredi 25 mars 2020

Crisi dau corona: sosten als agricultors

Publicam, per faire prodèl au Sénher Marcelon de Borronhan, una letra adreçada a las pus nautas autoritats d'Euròpa. Poguèsse antau La Campana de Niana donar quauque resson mediatic a aquela demanda legitima e faire ausir e entendre la votz d'aqueles paures bogres dau país que tiran lo diable per la coeta, son a las acabalhas e an de mal de téner pè a la bòla.


Monsur lo Comissari Europenc de l’Agricultura,


         L’amic Robèrt, que demòra en Bretanha, reçaupèt un chèc de 500.000 € de la part de Brussèlas, per non far venir de porcèls aqueste an. Per aiçò, pensi de dintrar dins lo programa de non-elevatge de porcèls per l’an que ven.

         Aquò qu’aimariái de saupre, es quina es la bòria possiblament melhora per non far venir de porcèls e quina es la raça mai bèla de porcèls de non abarir. Estimariái melhor non abarir de singlars, mas s’aquò es pas una raça bona de non abarir, autant seriái content de non abarir de Landraça o de Large-White.


         Lo trabalh mai regde dins aquel programa sembla de téner alara un inventari menimós del nombre de porcèls qu’avèm pas abarits. L’amic Robèrt es plen de fisança en quant a l’avenidor de son afar. Faguèt venir de porcèls pendent mai de vint ans, e çò melhor que posquèt cobrar, foguèt 20.000 € en 2008 ; fins a aqueste an, que reçaupèt un chèc de 500.000 € per non aver abarits ges de porcèls.


         ... Se me pòdi reçaupre un chèc de 500.000 € per dire de non far venir 50 porcèls, alara, saique reçauprai 1.000.000 € per aver non abalits 100 porcèls... etc... ? Me propausi de començar a un nivèl pichon pichon, per capitar apuèi de non abalir 4.000 porcèls ; aquò voldriá dire que reçaupriái un chèc de 4.000.000 € e que, aital, poiriái investir dins un yacht.    

         Ara per ara, quicòm mai : aqueles 4.000 porcèls que non farai venir non manjaràn los 100.000 ferrats de milh que lor èran destinats. Saique, me cal compréner qu’anatz pagar los agricultors per que non produguèsson (remiratz l’imperfach del subjonctiu) lo milh ? Fin finala, me donariatz un quicomet per non produsir los 100.000 ferrats de milh que non van apasturar los 4.000 porcèls que non abalirai ?


         Coma que ne vire, aimariái plan de començar al mai lèu, que me sembla qu’aquel periòd de l’an es mai favorable al non-abaliment dels porcèls.     

         Plan sincerament e plan coralament,

         Marcelon de Borronhan.



         PS : En defòra d’aquò, me demandi se seriá possible de far venir vertadièirament un planponh de porcèls, emai foguèsse acordat ieu dins lo programa de non-abaliment, pas que per aver un pauc de cambajon per abalir la familheta ?
Mercé lo Joan Marc Vilanòva


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire